STV SA

Plata călătoriei cu cardul bancar contactless, direct la validator

Plata cu cardul bancar

Plata călătoriei cu cardul bancar contactless, direct la validator, în mijloacele de transport public, este un proiect privind diversificarea modalităților de plată în mijloacele de transport în comun, implementat de Primăria Capitalei, prin Societatea de Transport București – STB SA, în colaborare cu BCR și partenerul său, S&T.

Această modalitate de plată este disponibilă în autobuzele Otokar, Mercedes Citaro hibrid, în tramvaiele liniilor de noapte (1 și 10) și în cele de pe linia 41 și oferă mai multă flexibilitate tuturor călătorilor, întrucât permite achitarea călătoriei cu orice card bancar contactless, Mastercard, Maestro sau Visa, emis oriunde în lume.

Validatoarele contactless sunt unele de ultimă generație și permit validarea cardului bancar (inclusiv a celui înrolat pe telefonul mobil sau pe ceasul cu wallet integrat) prin apropierea de semnul contactless. În plus, în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibrid, validatoarele contactless permit atât validarea cardului bancar, cât și a cardului de transport. Tranzacţia se derulează într-un mediu deplin securizat.

Tariful unei călătorii este cel prevăzut în oferta tarifară a STB SA, fără comision sau alte taxe, indiferent de tipul de card utilizat.

Plata călătoriei metropolitane permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, în limita a 90 de minute. Dacă valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafață, este necesară achitarea unei noi călătorii, prin validarea cardului, pentru a putea continua călătoria.

În autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibrid, tranzacția este confirmată de aprinderea celor 4 leduri ale validatorului, urmată de un semnal sonor scurt și mesajul “Călătorie plăcută!”, afișat pe ecranul validatorului.

În tramvaiele liniilor de noapte (1 și 10) și în cele de pe linia 41, tranzacția este confirmată de mesajul “APROBAT”, afișat pe ecranul verde al validatorului. Aprinderea succesivă a celor 4 leduri ale validatorului confirmă citirea corectă a datelor de pe card și inițierea tranzacției.

Dacă ecranul terminalului devine roșu și este afișat mesajul “DECLINAT”, tranzacția nu a fost aprobată, iar călătoria trebuie achitată prin modalități alternative.

Validările multiple pot fi efectuate doar prin alegerea opțiunii dedicate, astfel că nu există riscul validărilor multiple prin apropierea accidentală de validator a cardului bancar. În autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibrid, validarea multiplă se realizează prin apăsarea butonului “+”, iar în tramvaiele liniilor 1, 10 și 41, operațiunea se efectuează prin apăsarea tastei “Start”, după ce cardul a fost validat în prealabil pentru o persoană.

La solicitarea agenților de control, călătorii trebuie să apropie cardul bancar de echipamentul la care acesta a fost validat, în autobuzele Otokar și Mercedes Citaro hibrid, iar în tramvaiele liniilor de noapte (1 și 10) și în cele de pe linia 41, călătorii trebuie să comunice agenților de control ultimele 4 cifre ale cardului, astfel încât aceștia să poată verifica dacă plata călătoriei a fost efectuată.

Pentru mai multe informatii va rugam sa va adresati Societatii de Transport Bucuresti